jm

Talous vastaan utopia

Ulkomaalaisten työntekijöiden alipalkkauksesta ja voisiko jopa sanoa orjatyöstä on puhuttu jo vuosia. Nyt on yhtäkkiä jopa yllätyksenä huomattu, että Helsingin ja Vantaan kaupungit ovat ostanut siivouspalveluita firmalta, jossa on hyväksikäytetty ulkomaalaisia työntekijöitä. Julkisuudessa asiantuntijat ja viranhaltijat ovat ihmeissään. Media ihmettelee asiaa ja informoi asiasta suurena uutisena. Ihmettelyn sijaan olisi voinut kuunnella meitä perussuomalaisia. Olemme varoittaneet ulkomaalaisen halpatyövoiman ongelmista jo vuosia. Olisiko jatkossa syytä kuunnella meidän sanomaa ilman, että siihen liitetään viittauksia rasismiin tai jopa fasismiin?

Useissa tapauksissa ulkomaalaisen työvoiman käyttö on ongelmallista. Ensinnäkin, onko varmistettu heidän työlupaansa? Toiseksi he eivät useimmiten osaa lainkaan suomea tai edes ruotsia? Yrityksen omistajatietoja katsomalla selviää, että työntekijöiden riistämisestä epäillyn SMC palveluiden omistajat ja hyväksikäytetyt työntekijät ovat saman kulttuuripiirin henkilöitä. Kun työntekijät puhuvat samaa kieltä kuin omistajat, heitä on helppo vedättää ja kiristää. Suomen kieltä taitamattomat ulkomaalaiset kun eivät välttämättä tunne edes omia oikeuksia työntekijöinä.

Selvyydeksi totean, että ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttö on kasvava ilmiö Suomessa kun samaan aikaan hyveposeeraavat vakionaamat esittävät vaatimuksia siivousalan valvonnan lisäämisestä. Siivousalan työvoiman hyväksikäyttötapaukset ovat pääosin suomenkieltä taitamattomien ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä. Herää kysymys siitä, miten näitä hyväksikäyttötapauksia voi valvoa, kun poliisiltakin on nyt kielletty ns. etninen profilointi? Viranomaisilla ei ole resursseja lähteä valvomaan isoa määrää yrityksiä, vaan valvontaa pitää kohdentaa. Tätä on vaikea tehdä nyky-Suomessa ilman rasismisyytöksiä. Joten tämä rasismin pelko näyttää olevan suurempi ongelma kuin hyväksikäytetyt työntekijät.

Meille kansanedustajillekin hoetaan jatkuvalla syötöllä, että suomalaiset eivät pärjää ilman ulkomaista työvoimaa. Kyllä pärjäisivät, jos suurimmalle osalle ulkomaalaisille työntekijöille maksettaisiin se palkka, mikä työntekijöille kuuluu tässä maassa. Silloin ei syntyisi palkan suhteen sitä suorastaan rikollista eriarvoistamista kotimaan työntekijöitä kohtaan. Ulkomaalaisista työntekijöistä ei ole monesti mitään hyötyä Suomen taloudelle, koska halpatyö ei riitä elämiseen ja puuttuva raha haetaan sosiaaliluukuilta.

Meidän työttömyyskortistot ovat pullollaan eri alojen osaajia ja heidät pitää työllistää ennen kuin rahtaamme lisää porukkaa tähän jo valmiiksi suuren työttömyyden maahan. On jo tiedossa, että työttömien määrä lisääntyy koko ajan, vaikka hallitus meille lakonisesti torvellansa toista toitottaa ja syksyllä on luvassa lisää yt-kierroksia. Se, että tähän tilanteeseen rahdataan lisää ulkomaista halpatyövoimaa on yhtä hölmöä kuin kantaa valoa säkeissä ikkunattomaan huoneeseen. Työvoiman hyväksikäyttö vaan lisääntyy ja samaan aikaan julkiseen talouteen tulee kohdistumaan rajuja leikkauksia tulevaisuudessa. Halpatyöllä ei tuoda puuttuvia veroeuroja. Päinvastoin, se vain lisää kustannuksia.

Lopuksi vielä totean, että ne yhtiöt jotka haluavat tuoda laillisesti Suomeen ammattiosaajia, ovat ihmeissään maamme ”ulkomaalaistyö-politiikasta”. He nimittäin joutuvat odottamaan virastojen päätöksiä jopa puoli vuotta.

Jukka Mäkynen

Jukka Mäkynen

Kaupunginvaltuutettu, perussuomalaiset, Vaasa