Sote-uudistus ja aluevaalit tulevat, vaikka monikaan ei vielä ymmärrä mistä on kysymys. Tulevat vaalit ovat kuitenkin erittäin tärkeät, koska siinä ratkaistaan millaiset peruspalvelut meillä on tulevaisuudessa.
Mitä sote tarkoittaa selkokielellä?
Sote, eli sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi ovat tällä hetkellä kuntien vastuulla ja ne lohkaisevat yli puolet kuntien budjetista. Kasvavat sote-kustannukset ovat alkaneet rasittaa monen kunnan taloutta ja vaikeuttaneet peruspalveluiden ylläpitämistä. Siksi terveyskeskusjonot ovat pidentyneet eikä lääkäriin aina pääse nopeasti.
Tähän ongelmaan on kehitetty uusi malli, eli sote-uudistus, jossa nämä palvelut siirretään kuntien vastuulta maakuntahallinnolle. Tarkoituksena on säästää kustannuksia ja taata yhdenvertaiset peruspalvelut jokaiselle asuinkunnasta riippumatta. Suomi jaetaan Helsingin kaupungin lisäksi pariinkymmeneen hyvinvointialueeseen, joissa jokaisessa on oma maakuntahallinto. Meidän hyvinvointialuemme on Pohjanmaan maakunta.
Soten rahoitus
Kunnat menettävät jatkossa sote-osuuden verotuloistaan, jotka valtio kerää maakunnille ja hyvinvointialueiden soten rahoittamiseen. Jatkossa verokortissa voi lukea esimerkiksi: kunnallisvero 8% ja maakuntavero 13 %. Tulevissa vaaleissa valitaan 59 valtuutettua maakuntavaltuustoon 4 vuodeksi. Maakuntavaltuusto päättää sote-rahojen jaosta hyvinvointialueellemme.
Kunnat haasteiden edessä.
Runsaan vuoden kuluttua (1.1.2023) kunnilta ja kuntayhtymistä siirtyy satoja tuhansia työntekijöitä sote-puolelle, joten kuntien täytyy hyvissä ajoin järjestää YT-neuvottelut ja tiedottaa työsuhteiden muutoksista. Kuntien harteilta putoaa iso vastuu pois soten myötä, mutta myös verotulot pienenevät saman verran. Siksi kuntien olisi hyvä aloittaa valmistautuminen muutoksiin ajoissa ja miettiä tarkoin millaista organisaatiota kunnissa kannattaa enää ylläpitää. Aluksi sote-hallinto vuokraa kuntien omistamat julkiset rakennukset, kuten terveyskeskukset ja palvelutalot 3 vuodeksi. Suuri kysymysmerkki on, kelpaavatko rakennukset enää tämän jälkeen soten käyttöön vai jäävätkö ne rasittamaan kunnan tasetta? Tätäkin kannattaa miettiä ajoissa.
Sote-uudistus tuo jättilaskun veronmaksajille.
Vaikka tavoitteet ovat hienoja, toimivatko ne käytännössä? Koko sotemaakuntahimmeli, joka on keskustan oma luomus, runnottiin läpi keskeneräisenä ja sitä tullaan vielä moneen kertaan korjaamaan ja rahaa palaa! Sotea voitasiin kuvata 20 miljardin euron tankkeriksi, joka lähti matkaan ilman kapteenia ja miehistöä ollaan vasta rekrytoimassa. Lähes kaikki on sotessa vielä levällään.
Sotesta on myös tulossa jättilasku veronmaksajille. Esimerkiksi hyvinvointiala HALI ry:n laskelmien mukaan lisärahoituksen tarve olisi jopa 4,35 miljardia euroa vuoteen 2031 mennessä. Kolmisen tonnia ja rapiat kuussa tienaavalle kertyy sotesta lisää maksettavaa 1.800 euroa vuodessa.
Pelkään pahoin, että tuleva aluevaltuusto on vain yksi hallintoporras lisää jo entuudestaan pöhöttyneeseen julkiseen sektoriimme. Iltalehti uutisoi, että SDP:n, kokoomuksen ja keskustan puoluesihteerit ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen siitä, että tuleville hyvinvointialueille perustetaan aluevaltuustojen lisäksi myös useita lautakuntia. Taas hyväveliverkoston rekrytointi pelaa ja kavereille luvassa hillotolppia.
Maakuntavaaleissa kannattaa äänestää, koska isoja sote-rahoja ei voi jättää vanhojen valtapuolueiden suhmuroitaviksi.